Menedżer widoków

dy klikniesz narzędzie "Powiększenie" pojawi się pasek właściwości zawierający bardzo wiele różnych możliwości dostosowania widoku dokumentu do własnych potrzeb. Dodatkowo na standardowym pasku masz do dyspozycji listę rozwijaną "Skala powiększenia". CorelDRAW oferuje Ci jednak znacznie więcej w tym zakresie. Gdy wybierzesz doker "Widok | Dokery | Menedżer widoków" (lub klikniesz przycisk "Menedżer widoków" z paska właściwości przy uprzednim wybraniu narzędzia "Powiększenie") uzyskasz możliwość zachowywania dowolnego widoku i łatwy sposób późniejszego wyboru jednego z nich.

W górnej części dokera znajdują się przyciski o następującym znaczeniu:

odatkowo masz możliwość zachowania nie tylko aktualnie wybranego powiększenia, ale także wybranego obecnie miejsca. Gdy na pasku z przyciskami klikniesz przycisk z dużym plusem "Dodaj bieżący widok" w dolnej części dokera pojawi się wiersz np. o nazwie "Widok1", nazwa aktualnej strony oraz skala powiększenia. Domyślną nazwę nadaną widokowi możesz zmienić na bardziej przyjazną, wystarczy, że klikniesz na niej dwa razy wolno i wpiszesz własną. W przykładowym okienku z prawej strony zachowałem trzy widoki. Pod widokiem "Cała strona" zachowałem sobie widok całej "kartki"; widok "Jeden obiekt" pamięta wybrany wcześniej obiekt i powiększony na cały ekran. Z kolei pod widokiem "Wszystkie obiekty" zachowałem sobie szybki dostęp do pewnej liczby obiektów.

Wystarczy teraz kliknąć szybko dwa razy na nazwie widoku (przypomnę, że gdy klikniesz dwa razy ale wolno, to będziesz miał możliwość zmiany nazwy widoku) lub opisu z prawej strony, a program przełączy nie tylko na zachowaną skalę powiększenia, ale także na miejsce które było wybrane przy zachowywaniu widoku i wybraną wówczas stronę. Jeżeli któryś z zapamiętanych widoków nie będzie Ci już potrzebny, zaznacz go i wybierz przycisk "Usuń bieżący widok".

Bardzo pomocne jest też automatyczne dodawanie zapamiętanych widoków do listy rozwijanej "Skala powiększenia" znajdującego się na standardowym pasku. Zwróć uwagę, że wszystkie trzy utworzone widoki w "Menedżerze widoków" są też wyświetlane w okienku "Skali powiększenia".

Z lewej strony każdego zapamiętanego widoku znajdują się ikonki strony i lupy. Gdy są one włączone, to wyświetlane są w kolorze czarnym. Kliknięcie na dowolnej z nich wyłączy ją, co będzie sygnalizowane wyświetlaniem jej w kolorze szarym. Wyłączenie ikonki ze stroną spowoduje, że wybranie zapamiętanego widoku przywróci skalę powiększenia, ale nie przywróci strony. Z kolei wyłączenie ikonki z lupą przywraca stronę, ale nie skalę powiększenia. Tak więc, gdy wyłączysz i stronę i lupę, to wybieranie zachowywanego widoku nie przyniesie żadnych zmian.