Stężenie jonów w organizmie decyduje o równowadze kwasowo-zasadowej. Prawidłwe pH krwi jest utrzymywane przez bufory. Jeśli dochodzi do znacznego zaburzenia stężeń jonów, wówczas może nastąpić kwasica lub zasadowica. Oba te stany są groźne dla życia. Stan ten określa się w badaniach krwi wykonywanych w punktach medycznych.
SKŁADNIKI ZAKWASZAJĄCE I ALKALIZUJĄCE DIETY
Pokarmy zakwaszające: jaja, mięso, wędliny, drób, produkty zbożowe.
Pokarmy alkalizujące: ziemniaki i inne warzywa, rośliny strączkowe.
|
Podaż odpowiedniej ilości wody w diecie pozwala zmniejszyć ryzyko zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej!
Sole mineralne rozpuszczone w wodzie
W wodzie pitnej oraz w wodzie zawartej w pokarmach rozpuszczone są substancje mineralne, dlatego rodzaj spożywanej wody ma duże znaczenie dla zdrowia oraz kondycji fizycznej i psychicznej człowieka. Substancje te pełnią rolę budulcową (np. wapń jest składnikiem kości, a żelazo - hemoglobiny krwi) lub umożliwiają przebieg funkcji organizmu (np. chlorki, sód i potas - pracę komórek nerwowych, wapń - skurcz mięśni, magnez - otrzymywanie energii z glukozy). Substancje mineralne, jak na przykład wodorowęglany i fosforany, są też składnikami chemicznych układów buforowych utrzymujących równowagę kwasowo-zasadową krwi.
Zanieczyszczenia wody
Spożywanie wody wiąże się z równoczesną podażą substancji szkodliwych, które są zanieczyszczeniami wody. Nie należy spożywać wody niewiadomego pochodzenia, gdyż może ona zawierać drobnoustroje np. pełzaki czerwonki Entamoeba coli wywołujące u dzieci bóle brzucha, biegunki lub pokrzywki. Spośród chemicznych zanieczyszczeń wody szczególnie niebezpieczne są azotany, ołów, rtęć, nikiel, fenole, pestycydy i izotopy promieniotwórcze.