wtorek 16 lipca 2019 imieniny Benity i Mariki 1054 - Schizma wschodnia
Do końca roku pozostało: 0 dni
Biologia
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej
Jak się odżywiać? Porady dla młodszych i starszych

Równowaga kwasowo-zasadowa

Stężenie jonów w organizmie decyduje o równowadze kwasowo-zasadowej. Prawidłwe pH krwi jest utrzymywane przez bufory. Jeśli dochodzi do znacznego zaburzenia stężeń jonów, wówczas może nastąpić kwasica lub zasadowica. Oba te stany są groźne dla życia. Stan ten określa się w badaniach krwi wykonywanych w punktach medycznych.

SKŁADNIKI ZAKWASZAJĄCE I ALKALIZUJĄCE DIETY

Pokarmy zakwaszające: jaja, mięso, wędliny, drób, produkty zbożowe.

Pokarmy alkalizujące: ziemniaki i inne warzywa, rośliny strączkowe.

Podaż odpowiedniej ilości wody w diecie pozwala zmniejszyć ryzyko zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej!

Sole mineralne rozpuszczone w wodzie

W wodzie pitnej oraz w wodzie zawartej w pokarmach rozpuszczone są substancje mineralne, dlatego rodzaj spożywanej wody ma duże znaczenie dla zdrowia oraz kondycji fizycznej i psychicznej człowieka. Substancje te pełnią rolę budulcową (np. wapń jest składnikiem kości, a żelazo - hemoglobiny krwi) lub umożliwiają przebieg funkcji organizmu (np. chlorki, sód i potas - pracę komórek nerwowych, wapń - skurcz mięśni, magnez - otrzymywanie energii z glukozy). Substancje mineralne, jak na przykład wodorowęglany i fosforany, są też składnikami chemicznych układów buforowych utrzymujących równowagę kwasowo-zasadową krwi.

Zanieczyszczenia wody

Spożywanie wody wiąże się z równoczesną podażą substancji szkodliwych, które są zanieczyszczeniami wody. Nie należy spożywać wody niewiadomego pochodzenia, gdyż może ona zawierać drobnoustroje np. pełzaki czerwonki Entamoeba coli wywołujące u dzieci bóle brzucha, biegunki lub pokrzywki. Spośród chemicznych zanieczyszczeń wody szczególnie niebezpieczne są azotany, ołów, rtęć, nikiel, fenole, pestycydy i izotopy promieniotwórcze.





Autor: Michał Skoczylas
Materiał powstał przy wsparciu firmy Indykpol SA
w ramach Ogólnopolskiej „Olimpiady zdrowia”

Komentarze + Dodaj komentarz
  • Koniec, Sati96 (odpowiedzi: 0)
  • Hey ta strona jest super :-)
  • artykuł, Bas (odpowiedzi: 0)
  • gratuluję - ciekawe i wartościowe, godne polecenia
 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl