czwartek 17 października 2019 imieniny Małgorzaty i Wiktora 1849 - Zmarł Fryderyk Chopin
Do końca roku pozostało: 0 dni
Chemia
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej
  • Chemia organiczna
Chemia organiczna

Chemia organiczna


Kwas mrówkowy

Jest to kwas karboksylowy (a zarazem aldehyd) o wzorze półstrukturalnym HCOOH (H-CO-OH). Jest to najprostszy kwas karboksylowy, a zarazem najsilniejszy kwas karboksylowy (inne kwasy karboksylowe, to kwas octowyCH3COOH, propionowy CH3CH2COOH, masłowy itd.) Wszystkie kwasy karboksylowe reagują z zasadami, np. z NaOH i tworzą sole, np. mrówczan sodu Na(HCOO), natomiast z alkoholami tworzą estry.

Celuloza i skrobia

Fenomen tych dwóch substancji polega na tym, że zbudowane one są z tych samych elementów - stosunkowo prostej D-glukozy, ale na skutek różnego połączenia tych jednostek (D-glukozy) ze sobą powstałe polisacharydy (celuloza i amylopektyna - ta druga jest głównym składnikiem skrobii) wykazują bardzo odmienne właściwości.
W cząsteczce celulozy kolejne cząsteczki D-glukozy są połączone między sobą wiązaniami 1,4-glikozydowymi (sprawdź na rysunkach w podręczniku które to są wiązania), w ten sposób tworzą się bardzo długie nierozgałęzione łańcuchy, które mogą tworzyć włókna, stąd tak duże wykorzystanie celulozy w celach włókienniczych (celuloza jest głównym składnikiem bawełny). Włókna te nie rozpuszczają się w wodzie.
Natomiast w przypadku amylopektyny poza wiązaniami 1,4-glikozydowymi tworzą się jeszcze wiązanie 1,6-glikozydowe, co powoduje rozgałęzienie łańcuchów i w efekcie jest przyczyną ich złożonej budowy.
Ta niepoukładana rozgałęziona sieć może "łapać" cząsteczki wody tworząc żele. Z tym zjawiskiem spotykamy się często, ot choćby jedząc smaczny kisiel (to właśnie żel skrobii z dodatkami smakowymi i barwiącymi). Charakterystyczną właściwością skrobii jest tworzenie barwnych - ciemnogranatowych roztworów z cząsteczkami jodu.

Nazewnictwo węglowodorów rozgałęzionych.

Pierwszy etap to znalezienie najdłuższego łańcucha - będziemy go nazywać rdzeniem. W przypadku jeśli w cząsteczce znajdują się wiązania podwójne lub potrójne rdzeń powinien zawierać właśnie te wiązania nawet jeśli będzie można wskazać dłuższy łańcuch, który nie zawiera tych wiązań.Następnie trzeba poszukać grup, które są przyłączone do rdzenia np. grupy metylowe, etylowe itd. Teraz należy ponumerować atomy węgla w rdzeniu, tak aby numery atomów węgla, do których są przyłączone grupy były jak najmniejsze, czyli trzeba pomyśleć, od której strony łańcucha – rdzenia trzeba zacząć numerowanie.
Teraz można pisać nazwę – wymieniać wszystkie podstawniki poprzedzając je numerami atomu węgla przy rdzeniu, do których są przyłączone (tzw. lokantów). Numery te muszą być ułożone narastająco. Na końcu nazwy bez odstępu piszemy nazwę danego alkanu - rdzenia.

1) Czy fenole ulegają reakcji sulfonowania?
2) Jaka jest rzędowość grupy funkcyjnej alkoholi i fenoli?
3) Charakter kwasowości grupy -OH?


1. Tak, fenole ulęgają reakcji sulfonowania, nawet łatwiej niż benzen, ponieważ grupa hydroksylowa (OH) uaktywnia pierścień aromatyczny na tego typu reakcje.
2. Rzędowość alkoholi zależy od rzędowości atomu węgla, do którego dana grupa hydroksylowa jest przyłączona, np. alkohol etylowy jest alkoholem I-rzędowym, 2-propanol (czyli alkohol izo-propylowy) jest alkoholem II-rzędowym. W przypadku fenoli, atom węgla w benzenie jest atomem II-rzędowym, zatem jeśli zamieni się -H na -OH przy tym węglu to otrzymany fenol będzie II-rzędowy, ale jest to pojęcie dość abstakcyjne, ponieważ nie ma tutaj innych możliwości. Poza tym warto zauważyć, że mówi się zazwyczaj o rzędowości alkoholi, a nie fenoli.
3. Kwasowość grupy -OH? Alkohole są słabszymi kwasami (i to dużo) od fenoli. Fenole też nie są silnymi kwasami, ponieważ nawet słaby kwas węglowy jest silniejszym kwasem od fenolu.

Proszę o podanie przykładów sztucznie otrzymywanych związków organicznych

Synteza acetylenu metodą tradycyjną może być uważana za syntezę związku organicznego "sztucznie otrzymanego":
C(węgiel) + CaO -> CaC2 + CO
CaC2 + H2O -> C2H2(acetylen) + Ca(OH)2
W pierwszej połowie XIX wieku udowodniono, że nie istnieje ostry podział między chemią organiczną a surowcami mineralnymi (jeśli chodzi o pochodzenie). Dokonano przemiany związku nieorganicznego - cyjanianiu amonu (NH4)CNO w mocznik, który jest bez wątpienia związkiem organicznym.
Czy mogą być one alternatywą dla produkcji naturalnej?
Ciekawe pytanie, ale odpowiedź jest negatywna.
Obecnie można zaobserwować tendencję przeciwną, ponieważ surowce nieorganiczne jak i ropa, węgiel, gaz są zgromadzone w skorupie ziemskiej i czerpiemy z ich zasobów, ale zasoby te są ograniczone i kiedyś się skończą. Natomiast jeśli posadzi się drzewo, zboże, soje, kukurydze, ziemniaki, to po zebraniu plonów, można je ponownie zasiać - są to więc surowce "odnawialne", tworzą się w wyniku działania energii słonecznej, przetwarzania CO2 i H2O w O2 (którego potrzebujemy) i w cukry.
W tej chwili nawet już niektóre autobusy komunikacji miejskiej jeżdżą spalając paliwo podobne do benzyny otrzymywane z rzepaku (a nie z ropy naftowej). Wydaje się, że technika pójdzie w tym kierunku.

Produkcja styropianu, z czego się go otrzymuje i w jakich warunkach

Styropian, to spolimeryzowany styren, czyli polistyren. Aby otrzymać styropian należy więc najpierw wytworzyć polistyren, który najczęściej ma postać małych perełek.
Nieco więcej można przeczytać na ten temat stronach:
http://www.styropmin.pl/technologia_historia.htm
http://www.styropol.com.pl/izolator4.htm
http://www.styropian-sps.com.pl/_fakty.html

Fermentacja alkoholowa i fermentacja octowa

Fermentacja alkoholowa jest to proces biochemiczny, w którym cukry proste tj. glukoza czy fruktoza (występujące powszechnie w owocach) są przetwarzanie do etanolu (to właśnie alkohol) i CO2. Proces ten zachodzi przy udziale drożdży.
Jest też fermentacja octowa, czyli prowadząca do powstania kwasu octowego. Ten proces zachodzi jeśli w czasie fermentacji alkoholowej jest dostęp powietrza.

Jakie są pochodne węglowodorów?

Pochodne węglowodorów to takie związki, w których jeden lub kilka atomów wodoru zostały zamienione na inne grupy (nazywamy je grupami funkcyjnymi). Więc jeśli atom wodoru wymieni się na Cl, Br lub I to powstały związek nazywa się chlorowcopochodną. Jeśli atom wodoru wymieni się na grupę OH, to otrzymamy alkohol, na grupę COOH - kwas karboksylowy; na CHO - aldehyd, na NO2 - związek nitrowy, na SO3H - kwas sulfonowy itd.





Komentarze + Dodaj komentarz
  • Prosba!!!, Michasia...:) (odpowiedzi: 0)
  • Proszę o napisanie czegoś więcaj o zagęszczaczach i środkach spulchniających!!!! Michasia...:)
 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl