środa 23 października 2019 imieniny Marleny i Seweryna 1927 - Urodził się Leszek Kołakowski
Do końca roku pozostało: 0 dni
Chemia
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej
Wymagania programowe z chemii dla liceum ogólnokształcącego

XII DWUFUNKCYJNE POCHODNE WĘGLOWODORÓW I ZWIĄZKI WIELKOCZĄSTECZKOWE


XII DWUFUNKCYJNE POCHODNE WĘGLOWODORÓW I ZWIĄZKI WIELKOCZĄSTECZKOWE

Wymagania na stopień dopuszczający ( 2 )
Uczeń potrafi:

  1. Rozumie i definiuje pojęcia: związki wielofunkcyjne, grupa aminowa, aminokwasy, peptydy, polipeptydy, białka, mono-, di-, polisacharydy.
  2. Spośród związków chemicznych wybrać związki wielofunkcyjne.
  3. Wskazać i nazwać grupy funkcyjne w prostych związkach np. aminokwasach, cukrach prostych.
  4. Podać wzór ogólny aminokwasów.
  5. Podać przykłady hydroksykwasów występujących w przyrodzie np. kwas mlekowy, kwas winowy.
  6. Zna rolę białka w organizmach żywych.
  7. Podzielić cukry na monosacharydy, disacharydy i polisacharydy.
  8. Przedstawić wzór ogólny disacharydów, polisacharydów.
  9. Omówić różnice w budowie cukrów prostych od złożonych.
  10. Podać przykłady występowania w przyrodzie typowych przedstawicieli sacharydów.

Wymagania na stopień dostateczny ( 3 )
Znajomość zagadnień na ocenę dopuszczającą a ponadto
Uczeń potrafi:

  1. Wskazać asymetryczny atom węgla w cząsteczkach związków wielofunkcyjnych.
  2. Napisać wzór glicyny i alaniny oraz podać ich nazwy systematyczne.
  3. Napisać równanie reakcji kondensacji aminokwasów do dipeptydu (tripeptydu).
  4. Scharakteryzować białka i przedstawić ich podział.
  5. Opisać właściwości fizyczne białek (stan skupienia, rozpuszczalność w wodzie, charakter wodny roztworów).
  6. Wyjaśnić pojęcia: denaturacja, koagulacja, peptyzacja białek.
  7. Wymienić produkty bogate w białka.
  8. Wyjaśnić proces fotosyntezy.
  9. Podać znaczenie i występowanie cukrów.
  10. Opisać właściwości fizyczne glukozy, sacharozy, skrobi i celulozy (stan skupienia, rozpuszczalność w wodzie).
  11. Podać wzór glukozy, fruktozy, sacharozy i skrobi (wzór łańcuchowy).
  12. Napisać równania reakcji hydrolizy disacharydów.
  13. Podać wzór przedstawicieli disacharydów (maltoza i sacharoza)
  14. Dokonać podziału polisacharydów na: budulcowe (celuloza) i zapasowe (skrobia i glikogen)

Wymagania na stopień dobry ( 4 )
Znajomość zagadnień na ocenę dostateczną a ponadto
Uczeń potrafi:

  1. Wyjaśnić pojęcia : enancjomer, asymetryczny atom węgla.
  2. Wyjaśnić charakter aminokwasów w zależności od stosunku grup aminowych i karboksylowych.
  3. Za pomocą odpowiednich równań reakcji wykazać kwasowo-zasadowy charakter aminokwasów
  4. Narysować enancjomery kwasu mlekowego.
  5. Omówić strukturę pierwszo, drugo, trzeciorzędową białek.
  6. Napisać równanie reakcji kondensacji dwóch (trzech) aminokwasów i hydrolizy dipeptydu (tripeptydu).
  7. Podać sposoby wykrywania białek w roztworach (reakcja ksksantoproteinowa, reakcja biuretowa).
  8. Wskazać reakcje charakterystyczne białek:
    • wysalanie
    • denaturacja
    • biuretowa
  9. Omówić znaczenie i funkcje biologiczne białek.
  10. Na podstawie obecności grup funkcyjnych w cukrach prostych wyjaśnić ich właściwości chemiczne.
  11. Odróżnić glukozę od fruktozy.
  12. Narysować wzór Fishera glukozy i fruktozy (wzór pierścieniowy).
  13. Podać metody wykrywania cukrów prostych.
  14. Podać wzór przedstawicieli disacharydów (laktoza)
  15. Wskazać gdzie występują disacharydy i podać ich zastosowanie.
  16. Zapisać reakcje charakterystyczne dla danych grup cukrów.
  17. Opisać właściwości chemiczne typowych przedstawicieli sacharydów (właściwości redukujące glukozy, hydroliza di i polisacharydów).
  18. Wykazać różnice pomiędzy skrobią i celulozą (związkami wielkocząsteczkowymi o takim samym wzorze strukturalnym) a cukrami prostymi.
  19. Wykryć skrobię w produktach spożywczych.

Wymagania na stopień bardzo dobry ( 5 )
Znajomość zagadnień na ocenę dobrą a ponadto
Uczeń potrafi:

  1. Wyjaśnić pojęcia: chiralność, diastereoizomer
  2. Wykazać zastosowanie aminokwasów.
  3. Narysować diastereoizomery kwasu winowego
  4. Napisać równanie reakcji kondensacji Ala-Gly i wskazać wiązanie peptydowe.
  5. Napisać równanie reakcji kondensacji di, tripeptydów.
  6. Napisać wzory pierścieniowe a(alfa) i b(beta) glukozy i fruktozyWskazać wiązanie glikozydowe w cząsteczkach sacharydów.
  7. Zidentyfikować białka.
  8. Wykryć cukry proste w produktach spożywczych.
  9. Dowieść istnienia związków wywodzących się z cukrów prostych -witamina C.
  10. Wykazać różnice pomiędzy przemianami cukrów w organizmach zwierzęcych i w roślinnych.
  11. Wyjaśnić zmiany zachodzące podczas przechowywania i przetwarzania żywności.
  12. Odróżnić doświadczalnie cukry proste od złożonych.
  13. Rozumieć przemiany cukrów w organizmach żywych (zdrowe żywienie).
  14. Wykorzystać właściwości wielofunkcyjnych pochodnych węglowodorów w obliczeniach chemicznych.

Wymagania na stopień celujący ( 6 )
Znajomość zagadnień na ocenę bardzo dobrą a ponadto
Uczeń potrafi:

  1. Stosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania problemów i zadań w sytuacjach nietypowych (problemowych).
  2. Zdobyć wiadomości i umiejętności znacznie wykraczające poza program nauczania.
  3. Formułować problemy i dokonywać analizy lub syntezy nowych zjawisk
  4. Proponować rozwiązania nietypowe.
  5. Osiągnąć sukcesy w konkursach i olimpiadach chemicznych szczebla wyższego niż szkolny.




Komentarze + Dodaj komentarz
  • ;/, 73 (odpowiedzi: 0)
  • Do kazdego punktu powinni dodac przycisk "rozwin" i powinny byc wszystkie odpowiedzi :D wtedy komus moze przydaloby sie to ;P
  • !!!!, Marcia (odpowiedzi: 0)
  • Tylko strata czasu na kliknięcie na tą stronkę!! Co to wogóle ma być? Pomoc dla nauczycieli czy uczniów? Totalny bezsens i jaki tu związek z chemią?Chyba tylko spis treści tematyki :| Żaal!!
  • super, kleofas (odpowiedzi: 0)
  • tego właśnie szukałem dzięks ;D
  • kot, kot (odpowiedzi: 0)
  • po co mi wymagania, jak nei moge ich spełnic bo tego nei umim? :?
  • żal, ktoś (odpowiedzi: 0)
  • oczywiście Nie ma to czego szukam co kogo obchodzą wymagania edukacyjne?
  • ..., MiSiaLu (odpowiedzi: 0)
  • Szukam informacji "Skład procentowy węglowodorów" mniej więcej po łebkach co i jak.. a trafiłem na to.. racja jaja niezłe, po co mi wiedzieć co na jaką ocenę? Mam gdzieś teraz oceny.. matura za niecałe 3 tygodnie!! ;/
  • co to???!!!!!!!!!;/, cóż to? (odpowiedzi: 0)
  • reklamują tą stronę że niby taka dobra, a tak niczego nie można się nauczyć!!
  • co to ma być!!!, licealistka (odpowiedzi: 0)
  • też myślałam że znajdę tu informacje, których szukam ale gruubo się pomyliłam!!!! co to ma być??!!!
  • ;////////??, kkk (odpowiedzi: 0)
  • no włśnie po cokomuś wymagania edukacyjne??? myślałam że z tej strony się czegoś dowiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • co to ma być?!!!!, LG94 (odpowiedzi: 1)
  • czy z tej strony można się w ogóle uczyć?! Raczej nie! Tu nie ma nic co mogłoby kogoś zainteresować!!!!!!
 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl