sobota 19 października 2019 imieniny Piotra i Ziemowita 1984 - Zabójstwo ks. Jerzego Popiełuszki
Do końca roku pozostało: 0 dni
Chemia
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej
Program: Bo każda sól ma inne oblicze

Barwniki i pigmenty


BARWNIKI I PIGMENTY
- wykaz substancji dozwolonych


symbol E
nazwa handlowa i systematyczna
kolor
pochodzenie
dodawany do produktów
E 100 kurkumina (kurkuma) żółty roślinny przyprawy, koncentraty
E 101 ryboflawina, laktoflawina,
witamina B2
żółto-pomarańczowy naturalny lub syntetyczny przyprawy i wiele innych
E 102 tartrazyna cytrynowo-żółty syntetyczny napoje w proszku, esencje owocowe, miód sztuczny, musztarda
E 104 żółcień chinolinowa,
Food Yellow 13
żółty   wyroby cukiernicze
E 110 żółcień zachodzącego słońca FCF,
Food Yellow 3,
żółcień pomarańczowa
żółty   marmolady, żele, guma do żucia, powłoki tabletek
E 120 karmin, Natural Red 4 czerwony naturalny różne
E 122 azorubina,
chromotrop FB
czerwony syntetyczny dżemy i marmolady wiśniowe, budynie, lody, polewy
E 123 amarant,
FD&C Red No. 2
czerwony   różne
E 124 Ponceau 4 R czerwony   wędzone ryby, cukierki pudrowe
E 127 erytrozyna,
Food Red 14, tetrajodofluoresceina
czerwony syntetyczny wiśnie koktailowe, owoce kandyzowane
E 131 błękit patentowy FCF niebieski   drażetki
E 132 indygotyna I niebieski naturalny drażetki, różne
E 133 błękit brylantynowy FCF 1350,
Food Blue 2
niebieski   różne
E 140 biophyll, chloresium, darotol, ennds, chlorofil zielony roślinny różne
E 141 kompleks miedziowy chlorofilu zielony roślinny (modyfikowany) groszek konserwowy
E 150 karmel (częściowo zwęglony cukier) brunatna   wyroby cukiernicze
E 151 czerń brylantowa,
czerń PN
czarny syntetyczny podbarwianie słabych odmian kawioru
E 153 węgiel drzewny (pigment) czarny syntetyczny wyroby cukiernicze
E 160a (alfa-,beta-)karoten, prowitamina A żółty naturalny produkty tłuszczowe (np. masło)
E 160b annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. żółty naturalny margaryna, oleje, sery żółte
E 160c kapsantyna, kapsorubina (występuje w papryce czerwonej) czerwony naturalny różne
E 160d likopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach) czerwony naturalny różne
E 160e,f beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu ciemno-czerwona   różne
E 161a flawoksantyna żółtawo-czerwony naturalny różne
E 161b luteina żółty naturalny różne
E 161c kryptoksantyna naturalny   różne
E 161d rubiksantyna czerwony naturalny różne
E 162 czerwień buraczana, betanina (występuje w burakach czerw.) czerwony naturalny przetwory owocowe, namiastka mięsa produkowana z białka soi
E 163 antocyjany (występują w winogronach i jagodach) różne odcienie czerwonego naturalny napoje, konserwy owocowe, słodycze
E 170 węglan wapnia (pigment) biały   pasty do zębów (środek ścierny), kalcpiryna (substancja osłonowa)
E 171 dwutlenek tytanu (pigment) biały   guma do żucia, drażetki, pasta do zębów
E 172 wodorotlenek żelaza (pigment) brunatny   rzadko stosowany: sztuczne osłonki kiełbas
E 173 glin, aluminium (metaliczne) metaliczny   dekoracja słodyczy
E 174 srebro (metaliczne) srebrny   wyroby cukiernicze
E 175 złoto (metaliczne) złoty   w Polsce spotykane w likierze Goldwasser
E 180 pigment rubinowy czerwony   osłonki woskowe serów twardych





Autor: Anna Grzegorzak
nauczycielka w Dubiecku

Komentarze + Dodaj komentarz
Zapraszamy do wyrażania opinii, redakcja portalu Interklasa.
 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl