środa 16 października 2019 imieniny Florentyny i Gawła 1978 - Karol Wojtyła obrany na papieża
Do końca roku pozostało: 0 dni
Chemia
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej
Program: Bo każda sól ma inne oblicze

Różne dodatki

RÓŻNE DODATKI
- wykaz substancji dozwolonych


symbol E
nazwa handlowa i systematyczna
działanie
pochodzenie
dodawany do produktów
E 500a węglan sodu, soda regulator kwasowościsyntetyczny różne
E 500b wodorowęglan sodu (kwaśny węglan sodu), soda oczyszczona regulator kwasowości, środek spulchniającysyntetyczny sery, wypieki i inne
E 501a węglan potasu regulator kwasowościsyntetyczny różne
E 501b wodorowęglan potasu (kwaśny węglan potasu) regulator kwasowości, środek spulchniającysyntetyczny różne
E 503a węglan amonu regulator kwasowości, środek spulchniającysyntetyczny różne
E 503b wodorowęglan amonu (kwaśny węglan amonu) regulator kwasowości, środek spulchniającysyntetyczny różne (podczas pieczenia ulatnia się całkowicie)
E 504 węglan magnezu środek spulchniającysyntetyczny różne
E 508 chlorek potasu    konserwy, wędliny i wyroby garmażeryjne
E 536 żelazocyjanek potasu usuwa jony żelazasyntetyczny sól kuchenna, wino
E 575-579 glukoniany przeciwdziałają zbrylaniusyntetyczny sproszkowane produkty żywnościowe
E 620 kwas L-glutaminowy wzmocnienie smaku potrawsyntetyczny przyprawy, koncentraty zup w proszku, konserwy mięsne i inne
E 621 glutaminian sodu wzmocnienie smaku potrawsyntetyczny jak E 620
E 627 wodzian guanylanu sodu (guanylan sodu) wzmocnienie smaku potrawnaturalny jak E 620
E 631 dwuwodzian inozynianu sodu (inozynian sodu) wzmocnienie smaku potrawnaturalny jak E 620
E 635 mieszanina E 627 i E 631 wzmocnienie smaku potrawnaturalny jak E 620
E 900 dimetylopolisiloksan zapobieganie przywieraniu wypieku do formysyntetyczny ciasta i pieczywo
E 901 wosk pszczeli powlekanie drażetek cukierniczychnaturalny  
E 951 Aspartam, Canderel, Nutrasweet substancja słodząca, nieodporny na działanie podwyższonej temperaturysyntetyczny  
E 967 ksylitol, Kannit, Newtol, Torch, Xyliton, Eutrit  syntetyczny lody, wyroby cukiernicze



Literatura:
  1. Redakcja naukowa prof. dr hab. F. Świderski "Towaroznawstwo żywności przetworzonej", 1999, Wydawnictwo SGGW.
  2. M. Nikonorow "Toksykologia żywności", 1979, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich
  3. Praca zbiorowa pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego "Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności", 1994, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa
  4. E. Zagórecka, J. Piotrowicz, M. Kaczmarski, J. Piotrowska-Jastrzębska "Nietolerancja substancji dodatkowych do żywności – aspekty pediatryczne", Przemysł Spożywczy 7’2000, Wydawnictwo SIGMA NOT




Autor: Anna Grzegorzak
nauczycielka w Dubiecku

Komentarze + Dodaj komentarz
Zapraszamy do wyrażania opinii, redakcja portalu Interklasa.
 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl