wtorek 18 czerwca 2019 imieniny Elżbiety i Marka 1815 - Bitwa pod Waterloo
Do końca roku pozostało: 0 dni
Geografia
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej
Nieznane lądy – Trynidad i Tobago oczami młodej podróżniczki

Jedzenie

Jeśli mowa o jedzeniu na Trynidadzie i Tobago, to sytuacja jest tak samo skomplikowana, jak w przypadku grup etnicznych. Wszyscy imigranci przywozili ze sobą swoją kulturę, a więc i specyficzne dla ich krajów pochodzenia potrawy. Zatem znajdziemy tam swoistą mieszankę kuchni afrykańskiej, indyjskiej, chińskiej, karaibskiej oraz sieć najróżniejszych fast-foodów. Dawniej, kiedy grupy etniczne żyły izolując się od siebie, nie do pomyślenia było, żeby Indus jadł afrykańskie jedzenie czy na odwrót. Teraz miesza się te dania i nikt nie widzi w tym nic złego. Wśród tradycyjnych trynidadzkich potraw znajdziemy bardzo specyficzną zupę lub sos (w zależności, do czego jest podawana) zwaną callaloo. Przygotowuje się ją z liści dasheen, dyni, mleka kokosowego, okry, z dodatkiem dużej ilości przypraw. Wszystko gotujemy i miksujemy, dzięki czemu otrzymujemy dość gęsty sos, który dobrze komponuje się z wieloma potrawami i jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Innym ciekawym daniem jest pelau. Jest to dobrze przyprawiona mieszanka smażonego ryżu, mięsa i warzyw. Jest popularna szczególnie na Tobago. Na Trynidadzie natomiast, na Maracas Beach, znajdziemy przysmak jedyny w swoim rodzaju - bake and shark. Jest to kanapka, która pod dużą ilością warzyw ukrywa filet z rekina. Tylko na Maracas Beach można zjeść naprawdę dobrze przygotowanego bake and shark, do którego sami dobieramy dodatki. W niektórych barach mamy do wyboru ponad 50 różnych sosów.

Na uwagę zasługują również małe słodkie i pikantne przekąski. Wśród nich znajdziemy kulki z tamarindu z dużą ilością cukru, kulki z paw paw, czyli papai, prażoną ciecierzycę, zwaną channa,  czy toolum, składające się z kokosa i melasy. Oczywiście do wszystkiego dodaje się dużą ilość przypraw, dzięki którym są to naprawdę zaskakujące przysmaki.





Autor: Magdalena Lewandowska
Początek publikacji: 2013-11-08
Komentarze + Dodaj komentarz
Zapraszamy do wyrażania opinii, redakcja portalu Interklasa.
 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl