środa 24 lipca 2019 imieniny Kingi i Krystyny 1979 - Zmarł Edward Stachura
Do końca roku pozostało: 0 dni
Geografia
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej
Podróż w krainę zimna

Lód i góry lodowe

Dlaczego Titanic zatonął?

W swej podróży Titanic natrafił na niepozornie wyglądającą górę lodową. Okazało się jednak, że niemal cała masa potężnej góry lodowej znajdowała się tuż pod powierzchnią wody – ukryta przed wzrokiem marynarzy.



Jak to możliwe, by olbrzymia, a co za tym idzie ciężka bryła lodu pływała w wodzie i nie tonęła?Cała tajemnica kryje się w gęstości. Żeby ciało pływało w wodzie jego gęstość musi być mniejsza od gęstości wody. Substancja gęstsza zawsze opadnie na dno, wypychając ku górze substancję o mniejszej gęstości.



Mówiąc inaczej cząsteczki, z których zbudowane jest pływające ciało, muszą być rzadziej upakowane niż cząsteczki wody.

Jedną z cech ciekłej wody jest to, że ma większą gęstość niż lód. Zatem lód zawsze będzie się gromadził na powierzchni wody. Góra lodowa, z którą zderzył się Titanic była tak ciężka, że jej większa część znajdowała się pod wodą, jednak unosiła się ona swobodnie, a zatonięcie nie groziło jej ani przez chwilę.

Zjawisko zamarzania wody od góry jest ewenementem. Jeżeli włożymy do zamrażalnika naczynie z wodą oraz drugie, np. z olejem, to łatwo zaobserwujemy, że ciekły tłuszcz zacznie krzepnąć od dołu – gęstość zamarzających cząsteczek rośnie, schłodzona substancja opada na dno naczynia. Zamarznięta woda zaś gromadzi się na powierzchni.

Dodatkową przyczyną unoszenia się lodowców na wodzie jest zasolenie – woda morska jest słona, lodowce zaś powstały głównie z opadów atmosferycznych, zatem z wody bez dodatku soli.Dodatek soli w wodzie zwiększa jej gęstość ułatwiając ciałom unoszenie się na powierzchni.

Przyjrzyjmy się dokładniej zamarzającej wodzie (rysunek poniżej). Mniejsza gęstość lodu oznacza, że cząsteczki są rzadziej upakowane, czyli odległość między nimi wzrosła. Liczba cząsteczek nie zmieniła się. Jeśli więc zaczęły się od siebie oddalać potrzebują więcej miejsca!



Skutkiem zamarzania oraz zmniejszania gęstości wody jest więc wzrost jej objętości!Czy już wiesz dlaczego woda zamarzająca w szklanych butelkach może powodować ich pękanie?




Autor: Ewa Wilińska
nauczycielka w gimnazjum w Gdańsku

Komentarze + Dodaj komentarz
Zapraszamy do wyrażania opinii, redakcja portalu Interklasa.
 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl