Co jedli starożytni Rzymianie? Jeśli to możliwe, proszę też podać, jak jedli i gdzie.
Pewnie Cię to zdziwi, ale starożytni Rzymianie jedli bób (gotowany, prażony), sprzedawany często na ulicach tak jak dzisiaj sprzedaje się pizzę i zapiekanki. Częstymi składnikami ich potraw była cebula, czosnek, oliwki. Robili też proste placki z mąki, które przypominały nieco podpłomyki, popijali to wszystko winem. Oczywiście dotyczy to głównie biednych Rzymian. Bogaci podczas wystawnych uczt spożywali niezwykle wyrafinowane posiłki, które wykonywano z przeróżnych mięs. Bardzo cenione były rozmaite rodzaje ptactwa, często pochodzące nawet z Afryki. Zwyczajowo jednak każdy oficjalny posiłek zaczynali od jajek (stąd łacińskie przysłowie ab ovo – od jajka, oznaczające, że daną rzecz trzeba wyjaśniać od początku).