Wstęp
Dla profilu: Techniczno – technologicznego
O nachyleniu programowym: Technologia żywności
Przedmiot: Podstawy żywienia człowieka
Blok tematyczny: Składniki odżywcze i ich rola w pożywieniu
1. Cel ogólny: Powtórzenie i usystematyzowanie wiedzy dotyczącej węglowodanów, tłuszczów i białek.
2. Cele operacyjne – uczeń powinien umieć:
- dokonać właściwego podziału cukrów, tłuszczów i białek,
- wyjaśnić budowę cukrów, tłuszczów i białek,
- wyjaśnić rolę cukrów, tłuszczów i białek,
- opisać właściwości cukrów, tłuszczów i białek,
- wyjaśnić procesy koagulacji, wysalania, denaturacji,
- opisać reakcje hydrolizy wielocukrów,
- wskazać procesy zachodzące w organizmach żywych, gastronomii i przemyśle spożywczym.
3. Metody nauczania: praca w grupach, praca indywidualna, mapa mentalna, gra dydaktyczna.
4. Środki dydaktyczne: materiały przygotowane przez nauczyciela, arkusze papieru, pisaki, kolorowe zakreślacze, klej,