-
Zakres wymagań z organizacji turystyki na obszarach wiejskich
Zakres wymagań z organizacji turystyki na obszarach wiejskich
Zakres wymagań z organizacji turystyki na obszarach wiejskich
Materiał dotyczący V klasy technium. Zakres wymagań organizacji turystyki na obszarach wiejskichOcenę celującą otrzymuje uczeń, który:- posiada wiadomości i umiejętności wykraczające poza program nauczania,
- reprezentuje szkołę na imprezach okolicznościowych, targach,
- osiąga sukcesy na olimpiadach i konkursach,
- proponuje rozwiązania nietypowe w prowadzeniu własnej działalności.
Ocenę bardzo dobrą otrzymuje uczeń, który:- opanował umiejętności i wiadomości określone programem nauczania,
- sprawnie wykorzystuje nabyte wiadomości w samodzielnym rozwiązywaniu problemów z zakresu organizacji i przysposobienia gospodarstwa do prowadzenia działalności turystycznej,
- opracowuje promocje oferty wybranych gospodarstw agroturystycznych,
- umiejętnie organizuje i obsługuje określone imprezy turystyczne.
Ocenę dobrą otrzymuje uczeń, który:- opanował wiadomości i umiejętności o umiarkowanym stopniu trudności,
- poprawnie stosuje wiadomości i umiejętności przydatne, ale nie niezbędne w dalszej nauce pracy zawodowej,
- potrafi wyznaczyć trasy wycieczek rowerowych i pieszych w swoim regionie,
- potrafi dostosować wybraną promocję do potrzeb rynku turystycznego,
- umie obliczyć koszty prowadzenia działalności usługowej: za pobyt, za nocleg, za wyżywienie.
Ocenę dostateczną otrzymuje uczeń, który:- opanował wiadomości i umiejętności podstawowe,
- wykonuje typowe zadania teoretyczne i praktyczne o średnim stopniu trudności,
- potrafi wymienić zasady przyjmowania gości,
- zna podstawowe zasady przestrzegania higieny i czystości obowiązujące gospodarzy i gości na czas pobytu,
- umie zastosować tradycyjne potrawy regionalne w układaniu jadłospisów.
Ocenę dopuszczającą otrzymuje uczeń, który:- ma braki w opanowaniu wiadomości i umiejętności podstawowych, ale braki te nie uniemożliwiają dalszej nauki i pracy zawodowej,
- opanował wiadomości i umiejętności o niewielkim stopniu trudności,
- zna walory naturalne, kulturowe, klimatyczne, społeczne, rekreacyjne swojego regionu,
- umie określić negatywne i pozytywne skutki prowadzenia działalności turystycznej,
- potrafi wymienić podstawowe wymagania higieniczno – sanitarne gospodarstwa agroturystycznego,
- wykonuje projekty wyposażenia pokoi gościnnych, kuchni, łazienki.
Ocenę niedostateczną otrzymuje uczeń, który:- nie jest w stanie wykonać zadań o elementarnym stopniu trudności,
- nie opanował wiadomości i umiejętności potrzebnych do kontynuowania dalszej nauki, ewentualnie podjęcia pracy zawodowej,
- nie zna podstawowych wymagań niezbędnych do prowadzenia działalności turystycznej,
- nieprawidłowo dobiera środki do utrzymania higieny,
- niewłaściwie układa jadłospisy,
- nie wykazuje zainteresowania rozwojem turystyki na obszarach wiejskich.
Autor: Mirosława Skrzypkowska nauczycielka w zespole szkół ponadgimnazjalnych w Sierakowicach
|
|
|
|