niedziela 21 lipca 2019 imieniny Dalidy i Daniela 1899 - Urodził się Ernest Hemingway
Do końca roku pozostało: 0 dni
Przedmioty zawodowe
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej
Standard wymagań egzaminacyjnych - kucharz małej gastronomii

Część 1

Standard wymagań egzaminacyjnych dla zawodu kucharz małej gastronomii.


ETAP PISEMNY OBEJMUJE:


Część I – zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji w zawodzie


Absolwent powinien umieć:

  1. Czytać ze zrozumieniem informacje przedstawione w formacie opisów, instrukcji, rysunków, szkiców, wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych, a w szczególności:

    1. stosować nazwy, pojęcia i określenia właściwe dla gastronomii,
    2. klasyfikować podstawowe surowce, półprodukty i gotowe wyroby w zależności od pochodzenia i wartości odżywczej,
    3. różnicować surowce i półprodukty stosownie do produkcji wyrobów małej gastronomii,
    4. wskazywać warunki przechowywania surowców i półproduktów oraz gotowych potraw małej gastronomii,
    5. określić wartość odżywczą podstawowych surowców i półproduktów stosowanych w małej gastronomii oraz ich wpływ na zdrowie człowieka,
    6. rozpoznać zmiany w surowcach i półproduktach stosowanych w małej gastronomii zachodzącej podczas obróbki wstępnej, cieplnej oraz przechowywania,
    7. rozróżniać techniki przyrządzania potraw małej gastronomii,
    8. rozpoznawać narzędzia, naczynia, maszyny i urządzenia stosowane w produkcji gastronomicznej,
    9. identyfikować i wykorzystywać informacje zawarte na opakowaniach produktów spożywczych stosowanych w małej gastronomii.

  2. Przechowywać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności:

    1. określać kolejność czynności w procesie produkcji wyrobów małej gastronomii,
    2. dobierać surowce i półprodukty do produkcji wyrobów małej gastronomii,
    3. obliczać ilość surowców i półproduktów potrzebnych do sporządzenia określonej ilości wyrobów małej gastronomii,
    4. przeprowadzać kalkulację cenową potraw małej gastronomii i napojów,
    5. przewidywać czas potrzebny do sporządzenia określonej ilości wyrobów małej gastronomii,
    6. dobierać narzędzia i naczynia, maszyny i urządzenia do wykonywanych operacji technologicznych i planowanej produkcji oraz ekspedycji wyrobów małej gastronomii,
    7. wykazywać sposoby zapobiegania niekorzystnym zmianom zachodzącym w półproduktach i wyrobach gotowych małej gastronomii w procesie technologicznym i przechowywania,
    8. obliczyć wartość energetyczną i odżywczą potraw małej gastronomii,
    9. zestawić potrawy małej gastronomii i dodatki zgodnie z zasadami racjonalne żywienia człowieka,
    10. dobierać surowce i techniki wykonania potraw małej gastronomii w zależności od rodzaju diety.

  3. Bezpiecznie wykonywać zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska, a w szczególności:

    1. stosować przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej obowiązujące w gastronomii,
    2. dobierać środki ochrony indywidualnej stosownie do prac w produkcji wyrobów małej gastronomii,
    3. wskazywać zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz środowiska naturalnego występujące w procesie produkcji wyrobów małej gastronomii,
    4. wskazywać sposoby udzielania pomocy przedlekarskiej poszkodowanemu w wypadku na stanowiskach związanych z produkcją wyrobów małej gastronomii,
    5. określać znaczenie higieny i kontroli jakości w produkcji wyrobów małej gastronomii,
    6. wskazywać skutki niezgodnego z normą wykorzystywania surowców i półproduktów dla małej gastronomii oraz gotowych potraw,
    7. wskazywać skutki niezgodnego z normą wykorzystania surowców i półproduktów niepewnej jakości do produkcji wyrobów małej gastronomii.




Autor: Mirosława Skrzypkowska
nauczycielka w zespole szkół ponadgimnazjalnych w Sierakowicach

Komentarze + Dodaj komentarz
Zapraszamy do wyrażania opinii, redakcja portalu Interklasa.
 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl