sobota 24 sierpnia 2019 imieniny Bartłomieja i Jerzego 1948 - Urodził się Jean-Michel Jarre
Do końca roku pozostało: 0 dni
Przedmioty zawodowe
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej
  • Zajęcia praktyczne z technologii gastronomicznej (kl. I) - poziom wymagań
Zajęcia praktyczne z technologii gastronomicznej (kl. I) - poziom wymagań

Zajęcia praktyczne z technologii gastronomicznej (kl. I) - poziom wymagań

Poziom wymagań z zajęć praktycznych z technologii gastronomicznej - kl. I


Poziom wymagań na ocenę celującą – wykraczający:
  • uczeń wykonuje doskonale czynności w zakresie:
    - obróbki wstępnej i termicznej: warzyw, owoców, grzybów, ziemniaków,
    - sporządzania surówek,
    - obróbki termicznej mleka i jego przetworów,
    - sporządzania potraw z jaj, kasz, mąki,
    - sporządzania zup i sosów gorących,
    - wykonywania potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, podrobów, ryb
    odpowiadających w pełni warunkom odbioru,
  • wykazuje wzorową organizację pracy i wzorowy przebieg poszczególnych czynności,
  • wzorowo i przykładnie wykorzystuje maszyny, urządzenia i narzędzia niezbędne doprawidłowego wykonywania prac,
  • wzorowo i wyjątkowo sprawnie wykonuje wszystkie czynności, pracuje zupełniesamodzielnie z własnymi usprawnieniami, zdolnościami, wiedzą w danym zakresie materiału,
  • uczeń przykładnie przestrzega norm i przepisów obowiązujących podczas pracy na tereniepracowni, przy stanowisku pracy,
  • jego praca jest wydajna - przekracza ustaloną normę minimalną,
  • biegle posługuje się wiadomościami w rozwiązywaniu zadań, czynnościach praktycznych wykraczających poza program nauczania,
  • proponuje rozwiązania nietypowe.
Poziom wymagań na ocenę bardzo dobrą – poziom rozszerzony:
  • uczeń bezbłędnie wykonuje potrawy z jaj, kasz, mąki, warzyw, mięsa zwierząt rzeźnych, mleka, owoców, ziemniaków, grzybów, które odpowiadają w pełni warunkom odbioru,
  • prawidłowo przebiega u niego organizacja stanowiska pracy i samej pracy,
  • bezbłędnie wykorzystuje maszyny i narzędzia oraz urządzenia niezbędne podczas sporządzania potraw,
  • prawidłowo i bardzo sprawnie wykonuje wszystkie czynności, w pełni przestrzega poszczególnych etapów pracy przy sporządzaniu produktów z różnych składników, pracuje w pełni samodzielnie,
  • uczeń przestrzega przepisy bhp w trakcie pracy,
  • sprawnie posługuje się zdobytymi wiadomościami, rozwiązuje samodzielnie problemy teoretyczne ujęte w programie nauczania,
  • potrafi zastosować wiedzę teoretyczną i praktyczną w nowych sytuacjach,
  • osiąga minimum żądanej wydajności pracy przy wykonywaniu poszczególnych prac,
  • wykrywa zależności między zdobytą wiedzą a możliwościami zastosowania jej w działaniu praktycznym.
Poziom wymagań na ocenę dobrą – poziom dopełniający:
  • uczeń nie opanował w pełni wiadomości określonych programem, lecz potrafi poprawnie stosować te wiadomości przy rozwiązaniu zadań typowych,
  • ocenia możliwości wykorzystania wiedzy teoretycznej do rozwiązania zadań praktycznych,
  • potrafi przewidzieć skutki niewłaściwego zastosowania składników do produkcji potraw,
  • osiąga 90% minimum żądanej wydajności,
  • w pełni przestrzega przepisy bhp,
  • pracuje prawie samodzielnie, wymaga minimalnego nadzoru opiekuna,
  • wykonywanuje czynności dość sprawnie,
  • stosuje prawidłowe metody pracy,
  • w organizacji jego stanowiska pracy pojawiają się niewielkie usterki,
  • przy sporządzaniu przez ucznia poszczególnych potraw pojawiają się wyraźne usterki pracy,
  • poprawnie wykorzystuje maszyny, urządzenia i narzędzia,
  • wykonanie zadań przez ucznia odpowiada w zasadzie warunkom pracy.
Poziom wymagań na ocenę dostateczną – poziom podstawowy:
  • uczeń dostatecznie opanował wiadomości podstawowe z zakresu treści teoretycznych i praktycznych (charakterystycznych dla zawodu), potrafi je zastosować do rozwiązania zadań o średnim stopniu trudności praktycznych (charakterystycznych dla zawodu),
  • potrafi scharakteryzować poszczególne rodzaje przygotowanych potraw,
  • przy wykonywaniu potraw osiąga 80% minimum żądanej wydajności w normie czasu,
  • brak u ucznia wyraźnych uchybień w przestrzeganiu przepisów bhp,
  • dokładnie wykonuje czynności praktyczne,
  • przy wykonywaniu potraw brakuje mu umiejętności samodzielnej pracy, istnieje konieczność częstego instruktażu i kontroli opiekuna,
  • nauczyciel obserwuje niewielkie braki w organizacji pracy ucznia i organizacji jego stanowiska pracy,
  • uczeń słabo wykorzystuje podczas zajęć maszyny, urządzenia i narzędzia,
  • zadania uczeń wykonanuje z usterkami, które następnie poprawia według wskazań nauczyciela,
  • wyrób ucznia po poprawkach odpowiada warunkom odbioru i konsumpcji.
Poziom wymagań na ocenę dopuszczającą – poziom konieczny:
  • uczeń ma braki w opanowaniu podstawowych wiadomości, lecz braki te nie przekreślają możliwości wykonania zadań o niewielkim stopniu trudności,
  • odtwarza czynności bez obserwowania wzorca,
  • rozróżnia składniki podstawowe, dodatki stosowane do potraw,
  • wyjaśnia sposoby wykonywania i podawania potraw,
  • nie zachowuje niektórych przepisów bhp, w trakcie trwania zajęć popełnia duże błędy w wykonywaniu czynności nawet w przypadku, gdy nauczyciel udziela mu pomocy,
  • w organizacji pracy i organizacji stanowiska pracy ucznia pojawiają się wyraźne braki,
  • błędnie wykorzystuje maszyny, urządzenia, narzędzia,
  • zadania wykonanuje z dużymi błędami, których usunięcie obniża nieco jakość wyrobu - wyrób po poprawkach nadaje się do wykorzystania.
Poziom wymagań na ocenę niedostateczną:
  • uczeń nie opanował podstawowych wiadomości i treści, które umożliwiają mu wykonanie zadań o niewielkim stopniu trudności,
  • lekceważy przepisy bhp,
  • stosuje niewłaściwe metody pracy - brak u niego reakcji na wskazówki udzielone w instruktażu,
  • nauczyciel obserwuje u ucznia bezwzględny brak umiejętności organizacji pracy i organizacji stanowiska pracy,
  • uczeń niewłaściwe wykorzystuje maszyny, urządzenia, narzędzia,
  • wykonuje potrawy z błędami nie do naprawienia,
  • jego wyrób nie odpowiada warunkom odbioru.




Autor: Mirosława Skrzypkowska
nauczycielka w zespole szkół ponadgimnazjalnych w Sierakowicach

Komentarze + Dodaj komentarz
  • Technologia gastronomiczna praktyczna, Gosiaczek (odpowiedzi: 0)
  • Jest taki przedmiot bo niestety ucze sie go:(
  • Zajęcia praktyczne...., nauczyciel (odpowiedzi: 0)
  • Nie ma czegoś takiego jak zajęcia praktyczne z technologii gastronomicznej. Mam nadzieje ,że szkoła ma program , plany nauczania i ktoś pełni tam nadzór pedagogiczny. Myślę ,że pilnie potrzebny wizytator.
  • zajęcia praktyczne z technologii gastronomicznej, elzbieta (odpowiedzi: 1)
  • przyznam, ze pirwszy raz spotkałam się z taka nazwą przedmiotu i nie bardzo wiem, czy chodzi o technologie gastronomiczna, czy o zajeci apraktyczne
  • miodzio, Lola (odpowiedzi: 0)
  • moj bliski kolega do takiej szkoly idzie
  • Hm..., Muaa (odpowiedzi: 0)
  • Witam:) całkiem,całkiem oceniają nas za prace...Sama uczę się w tym kierunku i szczerze mówiąc ciężka praca...wiele tego..
 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl