poniedziałek 21 października 2019 imieniny Hilarego i Urszuli 1833 - Urodził się Alfred Nobel
Do końca roku pozostało: 0 dni
Przedmioty zawodowe
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej
  • Rozkład materiału z organizacji turystyki na obszarach wiejskich
Rozkład materiału z organizacji turystyki na obszarach wiejskich

Rozkład materiału z organizacji turystyki na obszarach wiejskich

Materiał przeznaczony dla uczniów klasy V technikum.


Rozkład materiału z zajęć praktycznych z organizacji turystyki na obszarach wiejskich


Czas: 30 tygodni x 5,5 godziny – 165 godzin


DZIAŁ I: GOSPODARSTWO TURYSTYCZNE NA OBSZARACH WIEJSKICH

  1. Wiejskie gospodarstwo turystyczne a walory regionu. Walory naturalne, kulturowe, klimatyczne, społeczne naszej miejscowości.
  2. Przystosowanie zagrody wiejskiej do prowadzenia usług turystycznych. Projektowanie ogrodzenia, oczka wodnego, altanki.
  3. Projekt wyposażenia domu dla potrzeb turystyki. Opracowanie wymiarów pomieszczeń: kuchni, pokoi gościnnych, łazienki.
  4. Przygotowanie gospodarstwa do przyjęcia turystów. Zasady przyjmowania gości, postępowania w sytuacjach niecodziennych. Rodzaje zakwaterowań.
  5. Przygotowanie informacji o działalności wybranego gospodarstwa agroturystycznego. Wycieczka połączona z pieczeniem ziemniaków.

DZIAŁ II: BIURO OBSŁUGI RUCHU TURYSTYCZNEGO

  1. Projekt działania biura obsługi ruchu turystycznego w wybranym gospodarstwie agroturystycznym. Prowadzenie dokumentacji usług turystycznych.
  2. Opracowanie oferty gospodarstwa agroturystycznego. Prowadzenie rozmowy wstępnej z klientem.

DZIAŁ III: ORGANIZACJA I OBSŁUGA IMPREZ TURYSTYCZNYCH

  1. Planowanie i organizacja różnych form działalności turystycznej na obszarach wiejskich. Opracowanie form rekreacji i miłego spędzania czasu wolnego.
  2. Planowanie wycieczek dla różnych grup turystów. Przydział funkcji kierownika, opiekuna. Zakres obowiązków i odpowiedzialności za prawidłowy przebieg wycieczki.
  3. Planowanie i organizowanie wycieczek pieszych i rowerowych na terenie gminy.
  4. Wycieczka turystyczno–krajobrazowa połączona z pieczeniem kiełbasek.
  5. Planowanie wycieczek w okresie zimowym na Pomorzu i w górach – właściwy dobór atrakcji.
  6. Obliczanie kosztu całkowitego i jednostkowego uczestnika wycieczki. Pozyskiwanie środków finansowych od sponsorów najbliższego środowiska.
  7. Całkowite rozliczanie imprez turystycznych. Pozytywne i negatywne skutki organizowania wycieczek dla młodzieży.

DZIAŁ IV: USŁUGI NOCLEGOWE

  1. Układ funkcjonalny i wyposażenie części noclegowej gospodarstwa turystycznego. Wykonanie projektu pokoi gościnnych.
  2. Prace związane z przygotowaniem pomieszczeń dla gości. Sposoby przyjmowania gości. Przestrzeganie zasad właściwego zachowania domowników na czas pobytu turystów.
  3. Prace związane z przestrzeganiem podstawowych zasad higieny i czystości. Pranie, prasowanie i konserwowanie bielizny pościelowej. Właściwa gospodarka bielizną, środkami czystości i sprzętem.
  4. Wykonywanie projektów dekoracji pokoi gościnnych. Umiejętność doboru kolorystyki, mebli, rozplanowanie wyposażenia wnętrza.
  5. Obliczenie kosztów prowadzenia działalności usługowej. Obliczanie kosztów za pobyt, za noclegi, za wyżywienie. Prowadzenie dokumentacji.

DZIAŁ V: USŁUGI ŻYWIENIOWE

  1. Przygotowanie pakietu usług żywieniowych dla wybranego gospodarstwa agroturystycznego. Opracowanie właściwego jadłospisu tygodniowego dla całej rodziny, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb.
  2. Zaopatrzenie gospodarstwa w produkty żywnościowe wysokiej jakości. Produkcja zdrowej żywności na terenie własnego gospodarstwa.
  3. Organizacja właściwej pracy kuchni, jadalni, magazynu żywności. Przydział odpowiednich funkcji poszczególnym członkom rodziny. Wdrażanie do prac porządkowych turystów.
  4. Zasady właściwego obsługiwania gości podczas pobytu w naszym gospodarstwie. Właściwa organizacja pracy przy nakrywaniu do stołu.
  5. Potrawy codzienne, okazjonalne i charakterystyczne dla naszego regionu. Zajęcia warsztatowe w GOK-u. Przygotowanie przyjęcia okolicznościowego.
  6. Obliczanie kosztów jednostkowych i całkowitych żywienia gości.

DZIAŁ VI: PROMOCJA TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH

  1. Opracowanie różnych form komunikacji marketingowej z uwzględnieniem potrzeb rynku najbliższego środowiska.
  2. Wyjazd połączony ze zwiedzaniem gospodarstwa agroturystycznego. Przygotowanie projektu oferty wybranego gospodarstwa w ramach promocji.
  3. Promowanie usług turystycznych. Dostosowanie wybranej promocji dla potrzeb rynku.




Autor: Mirosława Skrzypkowska
nauczycielka w zespole szkół ponadgimnazjalnych w Sierakowicach

Komentarze + Dodaj komentarz
Zapraszamy do wyrażania opinii, redakcja portalu Interklasa.
 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl