Materiał przeznaczony dla uczniów klasy V technikum.
Rozkład materiału z zajęć praktycznych z organizacji turystyki na obszarach wiejskichCzas: 30 tygodni x 5,5 godziny – 165 godzin
DZIAŁ I: GOSPODARSTWO TURYSTYCZNE NA OBSZARACH WIEJSKICH- Wiejskie gospodarstwo turystyczne a walory regionu. Walory naturalne, kulturowe, klimatyczne, społeczne naszej miejscowości.
- Przystosowanie zagrody wiejskiej do prowadzenia usług turystycznych. Projektowanie ogrodzenia, oczka wodnego, altanki.
- Projekt wyposażenia domu dla potrzeb turystyki. Opracowanie wymiarów pomieszczeń: kuchni, pokoi gościnnych, łazienki.
- Przygotowanie gospodarstwa do przyjęcia turystów. Zasady przyjmowania gości, postępowania w sytuacjach niecodziennych. Rodzaje zakwaterowań.
- Przygotowanie informacji o działalności wybranego gospodarstwa agroturystycznego. Wycieczka połączona z pieczeniem ziemniaków.
DZIAŁ II: BIURO OBSŁUGI RUCHU TURYSTYCZNEGO- Projekt działania biura obsługi ruchu turystycznego w wybranym gospodarstwie agroturystycznym. Prowadzenie dokumentacji usług turystycznych.
- Opracowanie oferty gospodarstwa agroturystycznego. Prowadzenie rozmowy wstępnej z klientem.
DZIAŁ III: ORGANIZACJA I OBSŁUGA IMPREZ TURYSTYCZNYCH- Planowanie i organizacja różnych form działalności turystycznej na obszarach wiejskich. Opracowanie form rekreacji i miłego spędzania czasu wolnego.
- Planowanie wycieczek dla różnych grup turystów. Przydział funkcji kierownika, opiekuna. Zakres obowiązków i odpowiedzialności za prawidłowy przebieg wycieczki.
- Planowanie i organizowanie wycieczek pieszych i rowerowych na terenie gminy.
- Wycieczka turystyczno–krajobrazowa połączona z pieczeniem kiełbasek.
- Planowanie wycieczek w okresie zimowym na Pomorzu i w górach – właściwy dobór atrakcji.
- Obliczanie kosztu całkowitego i jednostkowego uczestnika wycieczki. Pozyskiwanie środków finansowych od sponsorów najbliższego środowiska.
- Całkowite rozliczanie imprez turystycznych. Pozytywne i negatywne skutki organizowania wycieczek dla młodzieży.
DZIAŁ IV: USŁUGI NOCLEGOWE- Układ funkcjonalny i wyposażenie części noclegowej gospodarstwa turystycznego. Wykonanie projektu pokoi gościnnych.
- Prace związane z przygotowaniem pomieszczeń dla gości. Sposoby przyjmowania gości. Przestrzeganie zasad właściwego zachowania domowników na czas pobytu turystów.
- Prace związane z przestrzeganiem podstawowych zasad higieny i czystości. Pranie, prasowanie i konserwowanie bielizny pościelowej. Właściwa gospodarka bielizną, środkami czystości i sprzętem.
- Wykonywanie projektów dekoracji pokoi gościnnych. Umiejętność doboru kolorystyki, mebli, rozplanowanie wyposażenia wnętrza.
- Obliczenie kosztów prowadzenia działalności usługowej. Obliczanie kosztów za pobyt, za noclegi, za wyżywienie. Prowadzenie dokumentacji.
DZIAŁ V: USŁUGI ŻYWIENIOWE - Przygotowanie pakietu usług żywieniowych dla wybranego gospodarstwa agroturystycznego. Opracowanie właściwego jadłospisu tygodniowego dla całej rodziny, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb.
- Zaopatrzenie gospodarstwa w produkty żywnościowe wysokiej jakości. Produkcja zdrowej żywności na terenie własnego gospodarstwa.
- Organizacja właściwej pracy kuchni, jadalni, magazynu żywności. Przydział odpowiednich funkcji poszczególnym członkom rodziny. Wdrażanie do prac porządkowych turystów.
- Zasady właściwego obsługiwania gości podczas pobytu w naszym gospodarstwie. Właściwa organizacja pracy przy nakrywaniu do stołu.
- Potrawy codzienne, okazjonalne i charakterystyczne dla naszego regionu. Zajęcia warsztatowe w GOK-u. Przygotowanie przyjęcia okolicznościowego.
- Obliczanie kosztów jednostkowych i całkowitych żywienia gości.
DZIAŁ VI: PROMOCJA TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH- Opracowanie różnych form komunikacji marketingowej z uwzględnieniem potrzeb rynku najbliższego środowiska.
- Wyjazd połączony ze zwiedzaniem gospodarstwa agroturystycznego. Przygotowanie projektu oferty wybranego gospodarstwa w ramach promocji.
- Promowanie usług turystycznych. Dostosowanie wybranej promocji dla potrzeb rynku.