poniedziałek 21 września 2020 imieniny Janusza i Mateusza 1860 - Zmarł Artur Schopenhauer
Do końca roku pozostało: 0 dni
Sztuka
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej
Trud życia codziennego

Trud życia codziennego (2)

  
Prawdziwy klejnotSzaleństwa odkryćŚmiertelna dla sztuki - infekcjaTrud życia codziennegoArtyści z mrocznych jaskińCenne drobiazgiNa ekranach skalnych ścianStrojnisieW tajemniczym mrokuTestZ przewodnikiem po  jaskini
Galeria Osiowa
Galeria Osiowa
Pasaż
Nic nie może się zmarnować
 

Harpun      Polowano, by zaspokoić głód, ale wykorzystywano nie tylko mięso zwierząt. Skóry na przykład miały szerokie zastosowanie, można było je przeznaczyć na okrycia, posłania, osłony domostw, a nawet na... opakowania: worki na wodę, sakwy na narzędzia czy zapasy żywności. Tłuszczu używano także do pielęgnacji ciała, do smarowania skór i broni, a co najważniejsze, do wypełniania nowego wynalazku - wydrążonej w kamieniu lub kości lampki. Jelita i ścięgna to z kolei niezwykle wytrzymałe sznury i nici, z kości i poroża wyrabiano broń i narzędzia; zęby, pióra i pazury mogły służyć do wyrobu ozdób: naszyjników, wisiorków, naszywek na ubranie lub grzebyków do włosów. Kości nieprzydatne do innych celów stanowiły cenny opał w rejonie ubogim w drewno.
    Mięso było podstawą wyżywienia, ale z całą pewnością sezonowo urozmaicano posiłki roślinami, owadami, skorupiakami, a także miodem. Nawet zawartość żołądków wielkich roślinożerców stanowiła "witaminową" atrakcję w tej mięsnej diecie. W jadłospisie łowców zamieszkujących brzegi jezior i rzek ważną pozycję zajmowały ryby.
 
    Nie znamy menu człowieka epoki lodowcowej, nie pozostawił nam żadnej "książki kucharskiej". Można jednak pokusić się o odtworzenie potraw, które były do zrobienia w "kuchni" naszych przodków, uwzględniając zmiany klimatyczne i związane z nimi zapasy w spiżarni.
A oto propozycja z przymrużeniem oka:
MENU
 
NA ZIMNO
(w okresie ochłodzenia klimatu)
żołądek mamuta prażony w kamieniach - dla całej gromady
ogon foki z rusztu
szaszłyk z jelenia w ziołach
łapa niedźwiedzia z rożna
skwarki
kiszone korzonki
woda gotowana w skórze z ziołami, czyli po prostu herbatka
 
NA CIEPŁO
(w okresie ocieplenia)
ptaszki na dziko z jarzębiną pieczone w glinie
łosoś na patyku
świeże ślimaki
liście faszerowane larwami
prażone ziarna traw
koniki polne na chrupko
orzechy z miodem
owoce w chabrowym obłoczku
 

Konkurs

1. Oryginalne przepisy kulinarne prehistorycznego jadła - możliwe wówczas do zrobienia.
2. Projekt plastyczny karty dań.
 
   
Zadania ze sztuki przetrwania
Rozwiąż ważny problem technologiczny jaskiniowców: jak - według ciebie - pozyskiwali tłuszcz, mając do dyspozycji ogień, kamienie, gałęzie i pojemniki z drewna, skóry lub skorup owoców.

 
 
 

 




Autor: Dorota Partyka-Żurowska
Komentarze + Dodaj komentarz
Zapraszamy do wyrażania opinii, redakcja portalu Interklasa.
 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl