Scenariusz zajęć kółka z techniki „Współczesna Dziewczyna”
Potrawy z ziemniakówCELE KSZTAŁCENIACele ogólne:- Kształcenie umiejętności współpracy w grupie.
- Kształcenie umiejętności ponoszenia odpowiedzialności za własne czyny.
- Stosowanie małej ekologii w domu.
- Wdrażanie do samokontroli i samokrytyki własnych wytworów.
- Przestrzeganie zasad bezpiecznej pracy.
Cele szczegółowe:- kształcenie umiejętności czytania ze zrozumieniem,
- doskonalenie umiejętności manualnych,
- praca z instrukcją,
- obliczanie wartości kalorycznej posiłków,
- estetyczne podawanie do stołu,
- zachowanie czystości we własnym otoczeniu.
Literatura:- Joanna Młynarczyk „Nastolatki przyjmują gości”, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 1993.
- Jadwiga Kłossowska „Smacznie i zdrowo od rana do wieczora”, Wydawnictwo Spółdzielcze, Warszawa, 1981.
- Sigrid i Harald Theilig „Każde dziecko to potrafi – gotowanie i pieczenie”, Delta W-Z, Warszawa, 1995.