 | Pierogi ruskie |
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków,
10 dkg sera białego,
1 średniej wielkości cebula,
1 ½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu,
jajko,
½ kg mąki wrocławskiej,
łyżka masła.
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na małym ogniu. Ziemniaki zemleć przez maszynkę, do masy ziemniaczanej dodać biały ser, zeszkloną cebulę – wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do głębokiego talerza wsypać szklankę mąki, wbić jajko, wlać ½ szklanki wody – wymieszać. Masę wyłożyć na stolnicę, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką koła. Na wycięte koła kłaść łyżeczkę masy ziemniaczano-serowej (farszu), złożyć na połowę, skleić.
W garnku zagotować osoloną wodę, do wrzątku wrzucać pierogi. Gotować 5 minut od chwili wypłynięcia pierogów. Podawać polane roztopionym tłuszczem.