niedziela 20 września 2020 imieniny Eustachego i Filipiny 1961 - Zmarł Andrzej Munk
Do końca roku pozostało: 0 dni
Przedmioty zawodowe
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej
  • Zajęcia praktyczne z technologii gastronomicznej (kl. I) - poziom wymagań
Zajęcia praktyczne z technologii gastronomicznej (kl. I) - poziom wymagań

Zajęcia praktyczne z technologii gastronomicznej (kl. I) - poziom wymagań

Poziom wymagań z zajęć praktycznych z technologii gastronomicznej - kl. I


Poziom wymagań na ocenę celującą – wykraczający:
  • uczeń wykonuje doskonale czynności w zakresie:
    - obróbki wstępnej i termicznej: warzyw, owoców, grzybów, ziemniaków,
    - sporządzania surówek,
    - obróbki termicznej mleka i jego przetworów,
    - sporządzania potraw z jaj, kasz, mąki,
    - sporządzania zup i sosów gorących,
    - wykonywania potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, podrobów, ryb
    odpowiadających w pełni warunkom odbioru,
  • wykazuje wzorową organizację pracy i wzorowy przebieg poszczególnych czynności,
  • wzorowo i przykładnie wykorzystuje maszyny, urządzenia i narzędzia niezbędne doprawidłowego wykonywania prac,
  • wzorowo i wyjątkowo sprawnie wykonuje wszystkie czynności, pracuje zupełniesamodzielnie z własnymi usprawnieniami, zdolnościami, wiedzą w danym zakresie materiału,
  • uczeń przykładnie przestrzega norm i przepisów obowiązujących podczas pracy na tereniepracowni, przy stanowisku pracy,
  • jego praca jest wydajna - przekracza ustaloną normę minimalną,
  • biegle posługuje się wiadomościami w rozwiązywaniu zadań, czynnościach praktycznych wykraczających poza program nauczania,
  • proponuje rozwiązania nietypowe.
Poziom wymagań na ocenę bardzo dobrą – poziom rozszerzony:
  • uczeń bezbłędnie wykonuje potrawy z jaj, kasz, mąki, warzyw, mięsa zwierząt rzeźnych, mleka, owoców, ziemniaków, grzybów, które odpowiadają w pełni warunkom odbioru,
  • prawidłowo przebiega u niego organizacja stanowiska pracy i samej pracy,
  • bezbłędnie wykorzystuje maszyny i narzędzia oraz urządzenia niezbędne podczas sporządzania potraw,
  • prawidłowo i bardzo sprawnie wykonuje wszystkie czynności, w pełni przestrzega poszczególnych etapów pracy przy sporządzaniu produktów z różnych składników, pracuje w pełni samodzielnie,
  • uczeń przestrzega przepisy bhp w trakcie pracy,
  • sprawnie posługuje się zdobytymi wiadomościami, rozwiązuje samodzielnie problemy teoretyczne ujęte w programie nauczania,
  • potrafi zastosować wiedzę teoretyczną i praktyczną w nowych sytuacjach,
  • osiąga minimum żądanej wydajności pracy przy wykonywaniu poszczególnych prac,
  • wykrywa zależności między zdobytą wiedzą a możliwościami zastosowania jej w działaniu praktycznym.
Poziom wymagań na ocenę dobrą – poziom dopełniający:
  • uczeń nie opanował w pełni wiadomości określonych programem, lecz potrafi poprawnie stosować te wiadomości przy rozwiązaniu zadań typowych,
  • ocenia możliwości wykorzystania wiedzy teoretycznej do rozwiązania zadań praktycznych,
  • potrafi przewidzieć skutki niewłaściwego zastosowania składników do produkcji potraw,
  • osiąga 90% minimum żądanej wydajności,
  • w pełni przestrzega przepisy bhp,
  • pracuje prawie samodzielnie, wymaga minimalnego nadzoru opiekuna,
  • wykonywanuje czynności dość sprawnie,
  • stosuje prawidłowe metody pracy,
  • w organizacji jego stanowiska pracy pojawiają się niewielkie usterki,
  • przy sporządzaniu przez ucznia poszczególnych potraw pojawiają się wyraźne usterki pracy,
  • poprawnie wykorzystuje maszyny, urządzenia i narzędzia,
  • wykonanie zadań przez ucznia odpowiada w zasadzie warunkom pracy.
Poziom wymagań na ocenę dostateczną – poziom podstawowy:
  • uczeń dostatecznie opanował wiadomości podstawowe z zakresu treści teoretycznych i praktycznych (charakterystycznych dla zawodu), potrafi je zastosować do rozwiązania zadań o średnim stopniu trudności praktycznych (charakterystycznych dla zawodu),
  • potrafi scharakteryzować poszczególne rodzaje przygotowanych potraw,
  • przy wykonywaniu potraw osiąga 80% minimum żądanej wydajności w normie czasu,
  • brak u ucznia wyraźnych uchybień w przestrzeganiu przepisów bhp,
  • dokładnie wykonuje czynności praktyczne,
  • przy wykonywaniu potraw brakuje mu umiejętności samodzielnej pracy, istnieje konieczność częstego instruktażu i kontroli opiekuna,
  • nauczyciel obserwuje niewielkie braki w organizacji pracy ucznia i organizacji jego stanowiska pracy,
  • uczeń słabo wykorzystuje podczas zajęć maszyny, urządzenia i narzędzia,
  • zadania uczeń wykonanuje z usterkami, które następnie poprawia według wskazań nauczyciela,
  • wyrób ucznia po poprawkach odpowiada warunkom odbioru i konsumpcji.
Poziom wymagań na ocenę dopuszczającą – poziom konieczny:
  • uczeń ma braki w opanowaniu podstawowych wiadomości, lecz braki te nie przekreślają możliwości wykonania zadań o niewielkim stopniu trudności,
  • odtwarza czynności bez obserwowania wzorca,
  • rozróżnia składniki podstawowe, dodatki stosowane do potraw,
  • wyjaśnia sposoby wykonywania i podawania potraw,
  • nie zachowuje niektórych przepisów bhp, w trakcie trwania zajęć popełnia duże błędy w wykonywaniu czynności nawet w przypadku, gdy nauczyciel udziela mu pomocy,
  • w organizacji pracy i organizacji stanowiska pracy ucznia pojawiają się wyraźne braki,
  • błędnie wykorzystuje maszyny, urządzenia, narzędzia,
  • zadania wykonanuje z dużymi błędami, których usunięcie obniża nieco jakość wyrobu - wyrób po poprawkach nadaje się do wykorzystania.
Poziom wymagań na ocenę niedostateczną:
  • uczeń nie opanował podstawowych wiadomości i treści, które umożliwiają mu wykonanie zadań o niewielkim stopniu trudności,
  • lekceważy przepisy bhp,
  • stosuje niewłaściwe metody pracy - brak u niego reakcji na wskazówki udzielone w instruktażu,
  • nauczyciel obserwuje u ucznia bezwzględny brak umiejętności organizacji pracy i organizacji stanowiska pracy,
  • uczeń niewłaściwe wykorzystuje maszyny, urządzenia, narzędzia,
  • wykonuje potrawy z błędami nie do naprawienia,
  • jego wyrób nie odpowiada warunkom odbioru.




Autor: Mirosława Skrzypkowska
nauczycielka w zespole szkół ponadgimnazjalnych w Sierakowicach

Komentarze + Dodaj komentarz

zajęcia praktyczne z technologii gastronomicznej
elzbieta
styczeń 07, 2007, 18:39
przyznam, ze pirwszy raz spotkałam się z taka nazwą przedmiotu i nie bardzo wiem, czy chodzi o technologie gastronomiczna, czy o zajeci apraktyczne
Nauczyciel gastronomii zażenowany wpisem.
czerwiec 22, 2009, 16:36
Wielkie nieporozumienie, które powinny rozstrzygnąć kompetentne władze oświatowe. Zgodnie z programem nauczania ,standardami wymagań i wyposażenia pracowni technologia gastronomiczna jest zajęciem edukacyjnym obejmującym ćwiczenia(produkcja szerokiego asortymentu potraw),a więc ocena między innymi zawiera opisane wymagania. Nie jest to jednak ten sam przedmiot co zajęcia praktyczne. Zastanawiam się cz szkoły nie posiadające pracowni technoliogicznej mogą prowadzić szkolenia w tym zawodzie.Uczenie technologii w dowolnej sali jest nieporozumieniem. Proponuję aby KURATORIUM oŚWIATY zechciało zobaczyć problem.
 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl